Prosta i efektowna przekąska w stylu finger food – Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką – przepis kulinarny

Czas karnawałowych zabaw potrwa jeszcze do marca, dlatego warto już teraz przygotować sobie listę szybkich w wykonaniu i nietuzinkowych przekąsek. Menu z finger foods sprawdzi się tu idealnie – ich spożycie zajmie dosłownie kilka chwil, tyle ile potrzeba na 1-2 kęsy. Nie musimy też myśleć o sztućcach, naszym gościom wystarczą palce. Poza wersjami na słono, polecamy także warianty na słono – Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką doskonale smakują solo, podane na ciepło.

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Składniki:

– 12 pieczarek

– 1 paczka Frankfurterek marki Berger

– 50 g żółtego sera

– ¼ czerwonej papryki

– 1 średnia cebula

– świeży tymianek

– olej do smażenia

 

Wykonanie:

Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić
w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić
w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do  150 st.C do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się – dusząc we własnym sosie.

Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.

KontaktPolub nas na FacebookuSklepy firmDodaj ogłoszenieWyszukiwarka firm