Oryginalna sałatka z burakiem cukrowym

Niegdyś popularny składnik wielu dań, dzisiaj lekko zapomniany – burak cukrowy, wkracza ponownie do naszej kuchni! Niepozorne warzywo, z którego powstaje krystalicznie biały cukier doskonale smakuje także upieczony, grillowany lub smażony. Jego naturalna słodycz w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym kozim serem, aromatem ziół i oryginalnym, kwaskowo-słodkim sosem, tworzy pełną smaku, oryginalną kompozycję.

 

Burak cukrowy doskonały do dań i przekąsek, głównie kojarzy nam się produkcją białego cukru. To właśnie z polskich buraków w lokalnych cukrowniach Mazowsza i Wielkopolski powstaje cukier Diamant. Tworzony jest zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju i pełną dbałością o środowisko naturalne oraz jakość na wszystkich etapach produkcji.

Krystaliczny cukier to jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw. Jest obowiązkowym elementem większości deserów i ciast, ale jego słodki smak stanowi też fantastyczny akcent w daniach wytrawnych. W oryginalnej sałatce z grillowanym burakiem i niebanalnym dressingiem, cukier Diamant nadaje kompozycji słodkie wykończenie.

 

Oryginalna sałatka z grillowanym burakiem cukrowym

Składniki:

– 1/2 obranego i ugotowanego buraka cukrowego

– suszony tymianek

– olej do smażenia

– 1 awokado

– roszponka

– 50 g dojrzewającego sera koziego

 

Sos:

– 50 ml octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 3 łyżki cukru DIAMANT

– 1 łyżka soku z limonki

– 1 łyżka musztardy francuskiej

– sól

 

Ocet balsamiczny i cukier mieszamy w rondelku, następnie gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

 

Buraka kroimy na ok. 0,5 cm plastry, posypujemy je suszonym tymiankiem i delikatnie smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony. Awokado kroimy w plastry, ser również.

 

Na talerzu układamy roszponkę, awokado, ser kozi, grillowane plastry buraka cukrowego. Całość polewamy sosem.

KontaktPolub nas na FacebookuSklepy firmDodaj ogłoszenieWyszukiwarka firm