Jabłka w korzennym cieście Przepis od Braci Sadowników

Korzenne przyprawy, puszyste ciasto i słodka, soczysta Gala – idealna kompozycja smaków i aromatów, nie tylko na Święta. Bracia Sadownicy polecają łatwy w wykonaniu, domowy wypiek. Po prostu pyszny!

 

Składniki:

Jabłka Gala Bracia Sadownicy – słodkie

i soczyste – 2-4 sztuki (według osobistych preferencji)

240 g miękkiego masła

2/3 szklanki cukru

4 jajka

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 ½ szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

0,5 łyżeczki mielonego suszonego imbiru

płatki migdałowe do posypania

Sposób przyrządzania:

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Jabłka przekrój na połówki i delikatnie wydrąż. Starannie je ponacinaj – nie do końca, tak aby się nie rozpadły. Tak przygotowane połówki jabłek ułóż w tortownicy. Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 10 minut.

 

W tym czasie utrzyj masło z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodaj mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i korzennymi przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.

 

Tortownicę z podpieczonymi jabłkami wyciągnij z piekarnika. Wyjmij delikatnie jabłka z tortownicy. Tortownicę przestudź, a następnie wysmaruj ją masłem.

 

Do tortownicy wlej przygotowane wcześniej ciasto, a następnie ułóż w nim jabłka – delikatnie je wciskając, okrągłą stroną skierowaną ku górze. Na wierzchu rozsyp płatki migdałowe. Piecz 35-40 minut.

 

Bracia Sadownicy życzą pięknych i wyjątkowo smacznych Świąt Bożego Narodzenia!

KontaktPolub nas na FacebookuSklepy firmDodaj ogłoszenieWyszukiwarka firm