Co ważnego zawiera olej z czarnuszki?

Z nasion czarnuszki tłoczy się olej o ziołowym i korzennym aromacie. Szczególne działanie zdrowotne przypisuje się związkowi czynnemu o nazwie tymochinon, który jest składnikiem olejku eterycznego. Dzięki niemu olej z czarnuszki może być stosowany w przypadku alergii, astmy, infekcji, chorób nowotworowych i innych dolegliwości.

Ciepłe tereny Azji i Europy.

Terenami pierwotnego pochodzenia Nigella Sativa (czarnuszka siewna, czarny kmin) są suche obszary dzisiejszego Iraku, Pakistanu, Indii i Turcji. Jednak czarnuszka rozprzestrzeniła się i jako gatunek rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego. Posiada charakterystyczne białe lub niebieskie kwiaty, z błękitnym unerwieniem.

 

Nasiona czarnuszki.

W owocach czarnuszki znajdują się czarne, kanciaste nasiona, które posiadają silny, aromatyczny zapach i ostry, korzenny smak. Już wieki temu stosowano je jako przyprawę do potraw lub jako składnik nalewek, wódek czy miodu pitnego. Jednak ze względu na bogactwo związków czynnych – ziarna wykorzystywane są głównie w celach leczniczych i kosmetycznych.

 

Olej z nasion czarnuszki.

Ze świeżych nasion czarnuszki siewnej tłoczy się, na zimno cenny olej, o ziołowym i korzennym aromacie. Jego kolor stanowi połączenie brązowego, żółtego i zielonego. Dzięki tłoczeniu w temperaturze nie wyższej niż 40 st.C. – składniki oleju nie tracą swoich właściwości biologicznych.

Olejek eteryczny (lotny).

Najważniejsze działanie terapeutyczne wykazuje zawarty w nim olejek eteryczny. Posiada on właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Pomaga obniżać poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Olejek lotny z czarnuszki jest pomocny także w zmniejszeniu ciśnienia krwi oraz w zwolnieniu tętna.

 

Z czystych terenów Maroko.

Wysoką zawartością związków lotnych charakteryzuje się czarnuszka, która rośnie na terenie Maroko. Potwierdza to jej bardzo intensywny smak i aromat. Związki lotne są zaraz po wytłoczeniu, zamykane w butelkach, co gwarantuje wysoką skuteczność działania na organizm. Dlatego marokosklep.com oferuje olej tłoczony na zimno z nasion czarnuszki, która rośnie na czystych terenach tego afrykańskiego kraju.

 

Tymochinon, czyli najcenniejszy składnik.

Najważniejszym związkiem oleju z czarnuszki jest tymochinon, czyli jeden ze składników olejku eterycznego. Odpowiada on za właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Odgrywa rolę w ochronie nerek, wątroby i trzustki. Dzięki tymochinonowi olej z czarnuszki (podobnie jak same nasiona) wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

 

Alergia.

Tymochinon blokuje wytwarzanie histaminy, czyli białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne. Dzięki niemu układ odpornościowy reaguje mniej agresywnie na alergeny, które znajdują się w naszym otoczeniu. Olej można stosować wewnętrznie, jak i zewnętrznie – aby wspomóc działanie maści antyhistaminowych (zmiany skórne).

 

Układ oddechowy.

Olej z czarnuszki rozszerza oskrzela i zapobiega ich skurczom, dlatego może być stosowany w leczeniu kaszlu i astmy. Będzie pomocny w przypadku osób, którym dolega astmatyczny kaszel i alergiczny katar. Z kolei zawarte w nim sterole działają przeciwobrzękowo, dzięki czemu obkurczają śluzówkę nosa.

Zwiększa odporność.

Tymochinon bierze udział w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, które porównuje się z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg. Olej z czarnuszki wspiera układ odpornościowy – także dzięki dużej ilości mikroelementów.

 

Potencjalnie przeciwnowotworowo.

Tymochinon wykazuje potencjalne działanie, które może być pomocne w walce z nowotworami. Naukowcy badali jego wpływ na organizm, w przypadku nowotworu skóry i tkanki podskórnej, raka wątroby, płuca, jelita grubego i piersi, a także białaczki.

 

Pozostałe składniki oleju.

Olej z ziaren czarnuszki w 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych tj. omega-3, omega-6 i omega-9. Zawiera m.in. kwas eikozadienowy o właściwościach przeciwzapalnych, który rzadko występuje w przyrodzie.

 

Spośród substancji biologicznie czynnych znajdziemy w nim także saponiny (pochodne cukrów), węglowodany, proteiny (8 z 9 niezbędnych aminokwasów) beta-karoten, witaminy (z grupy B, E), alkaloidy, fitosterole, enzymy, związki mineralne i fenolowe, a także liczne antyoksydanty.

 

Więcej informacji nt. oleju z czarnuszki http://marokosklep.com/bio_olej_z_czarnuszki,228,0.html

KontaktPolub nas na FacebookuSklepy firmDodaj ogłoszenieWyszukiwarka firm